Ticari e-Fatura ile Temel e-Fatura Arasındaki Fark Nedir?
e-Fatura program kullanan işletmelerin sormuş olduğu ilk soru Temel fatura ile Ticari fatura arasındaki fark nedir? e-Fatura Uygulamasının Alt Senaryoları Vardır.
- Temel fatura senaryosu,
- Ticari fatura senaryosu.
Ticari e-Fatura Ve Temel e-Fatura Arasındaki Fark Nedir?
- e-Fatura/e-Arşiv kullanıcıları faturalarını oluşturup gönderirken, faturanın karşı tarafa e-Fatura olarak mı yoksa e-Arşiv olarak mı gönderileceği sistem tarafından belirlenir.
- Gönderilen faturanın şekli e-Faturaysa, faturanın senaryosunu Temel veya Ticari e-Fatura olarak belirlemeniz gerekmektedir.
- Temel fatura senaryosunda, karşı tarafa ilettiğiniz e-fatura, herhangi bir onay beklemeden direkt olarak kabul edilmiş sayılır.
- Ticari fatura senaryosunda ise, karşı tarafa onay veya ret seçenekleri sunmuş olursunuz. Karşı taraf faturayı inceleyip kabul edebilir, reddedebilir veya iade edebilir.
Temel e-Fatura Nasıl Reddedilir?
Temel e-Fatura, kâğıt faturanın elektronik ortamdaki karşılığıdır. Ret süreçleri aynıdır. Faturayı alan kişi faturayı reddetmek için notere başvurabilir veya KEP üzerinden karşı tarafa, iadeli taahhütlü posta gönderebilir. İki taraf uzlaşırsa eğer bir sorun olmadan iki tarafta bu faturayı beyannamesinde kullanmaz.
Ticari e-Fatura Nedir?
Ticari e-Fatura senaryosunda e-faturayı alan kişi, bu faturayı red, kabul ya da iptal etme hakkına sahiptir. Yani e-fatura sistemi alıcının faturayı kabul edip etmeyeceğine dair bir cevap vermesini bekler.
Ticari e-Fatura Nasıl Reddedilir?
Ticari e-Faturayı reddetmek için süreniz 8 gündür. Bu süre içinde faturanızı inceleyip kabul edebilir veya reddedebilirsiniz. Ancak 8 gün içinde faturayı reddetmezseniz otomatik olarak kabul etmiş sayılırsınız.
Gelir idaresinin sunduğu portal sistemini kullanıyorsanız ilgili faturayı seçip, mali mührünüzü kullanarak imzalamalı, ardından da yanıtınızı karşı tarafa iletmelisiniz.
Entegratör yöntemi kullanıyorsanız, faturanızı entegratörünüzün sağladığı sayfa üzerinden kabul edebilir veya reddedebilirsiniz. Bu süreci ODISPRO e-Fatura programı ile yapmanız çok kolay olacaktır.
İstenmeden kabul edilen Ticari faturayı reddedebilmek için KEP sistemi üzerinden faturayı oluşturan tarafa, bu durum ile ilgili bir yazı göndermeniz gerekmektedir. Faturayı kesen taraf itiraz etmezse bu yazıyı iki tarafta arşivine ekler ve fatura iptal edilmiş olur ve iptal elden faturaya beyanname vermezler.
Ticari e-Faturanın Avantajları Nelerdir?
Elektronik ortamda kesilen ticari faturayı kabul etmek için 8 günlük inceleme süreci olması işletmelerin işini kolaylaştırmıştır ve iptal işlemi klasik kâğıt fatura gibi zahmetli değildir.