e-Fatura Şartları Zorunluluk Kapsamında Nelerdir?
e-Fatura Nedir?
e-Fatura: Diğer adı elektronik faturadır. Bu uygulama kâğıt fatura gönderilmesi veya alınma sürecinin ortadan kaldırmaya yönelik yapılan bir uygulamadır. Elektronik fatura şirketler arasındaki veya şirketlerle müşterileri arasındaki fatura alıp verme sürecinin otomasyonunu hedefler. e-fatura hakkında diğer yazımızı inceleyebilirsiniz. e-Fatura şartları ile ilgili soruları sizler için yanıtladık.
e-Faturanın Yasal Mevzuatı Nedir?
GİB’ in yayınladığı yasal mevzuata göre, 397 Sıra No. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ’in yayımı ile birlikte Elektronik Fatura Uygulaması (e-Fatura Uygulaması) hizmete alınmış bulunmaktadır.
e-Fatura Mükellefi Nedir?
GİB tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde e-Fatura uygulamasını kullanmak ile ‘yükümlü (mükellef) olmak’ ticari firmalar için kullanılan bir tabirdir. Bu koşullar ve sınırlandırmalar ile ilgili yapılan düzenlemeler GİB tarafından belirli aralıklarla yayımlanan tebliğler ile duyurulmaktadır. Birçok firma bu tebliğler kapsamında e-Fatura mükellefi olmaktadır.
e-Fatura Şartları Zorunluluk Kapsamında Nelerdir?
- 2020 Yılında e-Fatura zorunluluğu olan mükellefler,
- 2018 veya sonraki hesap dönemlerinde 5 Milyon ve üzeri olan mükellefler 01.07.2020 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
- Hal firmaları 01.01.2020’ye kadar,
- Aracı Hizmet Sağlayıcıları, internet reklamcılığı ile internet ortamında reklam yayınlayan firmalar 01.07.2020 tarihine kadar,
- EPDK lisanslı firmalar 01.07.2020’ye kadar, e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak ve kullanmak zorundadır.
- Ayrıca e-Fatura uygulamasını, e-Faturanın avantajlarından yararlanmak isteyen herkes kullanabilir.
E-defter Uygulamasına Geçmek İçin E-fatura Uygulamasına Dâhil Olmak Zorunda Mıyım?
Evet. E-defter uygulamasına katılmak için e-Fatura uygulamasına dâhil olmanız gerekmektedir.
Zorunluluk Kapsamında Değilim? Yine De E-fatura Uygulamasına Kendi İsteğim İle Dâhil Olabilir Miyim?
Evet. İsteğe bağlı olarak E-Fatura uygulamasına dâhil olmanız mümkündür.
Zorunluluk Kapsamında Olmasına Rağmen Fatura Keseceğim Firma E-Fatura Uygulamasına Dâhil Olmamış İse, Bu Firmaya Kâğıt Fatura Kestiğim İçin Benim Bir Sorumluluğum Olur Mu?
Hayır. Bu durumda şirketinizin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Zaten e-Fatura uygulamasında bulunmayan bir firmaya e-Fatura göndermeniz teknik olarak mümkün değildir.
Zorunluluk Kapsamındaki Mükelleflerden Değilim E-Defter Kullanmak İstiyorum E-Fatura Uygulamasını Kullanmak Zorunda Mıyım?
Evet. E-defter uygulamasına katılmak için e-Fatura uygulamasına dahil olmanız gerekmektedir.
e-Fatura Kullanmak Zorundayım. E-Defter De Mi Kullanmalıyım?
Evet. Şirketiniz ilgili kanunda belirtilen koşulları sağladığı için e-faturaya zorunlu olarak geçmek zorundaysanız e-defter uygulaması da sizin için zorunludur.
E-fatura Uygulamasına Nasıl Geçebilirim? Başvuru Sırasında Yapmam Gereken İşlemler Nelerdir?
E-Fatura’ya geçiş için 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Öncelikle, zorunluluk kapsamında olan şirketlerin e-Fatura’ya geçiş için kendilerine en uygun yöntemi belirleyerek başvurularını bu yönteme göre yapmaları gerekmektedir.
Zorunluluk kapsamında olan firmaların başvurularını bir an önce Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.efatura.gov.tr sistemi üzerinden elektronik olarak ya da fiziki posta yoluyla tamamlamaları, özel entegratör yöntemini kullanacak olan mükelleflerin de başvuru sırasında bu tercihlerini GIB’ e mutlaka iletmeleri gerekmektedir.
Hangi Firmaların E-Faturaya Geçiş Yükümlülüğü Bulunmaktadır?
Firmanız aşağıda belirtilen kapsamda yer alıyorsa; 01.09.2013 tarihine kadar e-Fatura ve mali mühür başvurusu yapmanız gerekmektedir.
- 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olan mükelleflerden 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlar, satın aldıkları malın türüne, fiyatına, miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın, 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hâsılatı rakamları 25 Milyon TL veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dâhil olacaklardır.
- 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerden 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlar, satın aldıkları malın türüne, fiyatına, miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hâsılatı rakamları 10 Milyon TL veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dâhil olacaklardır.
E-Fatura kapsamında yer alacak firmalar ile ilgili bilgiler için Vergi Usul Kanunu’nun 58 Sayılı Sirkülerine ulaşabilirsiniz.
e-Fatura Şartları Kapsamında Olmama Rağmen, Yasal Süresi İçerisinde Uygulamaya Geçmezsem Cezası Nedir?
Zorunluluk kapsamında olup e-fatura uygulamasına belirtilen tarihte geçmeyen mükellefler Vergi Usul Kanununun ceza hükümleri tatbik olunacaktır. Bu nedenle e-Fatura kapsamında olup olmadığınızı sorgulamanız gerekmektedir.