Çek Nedir? Çek Nasıl Kullanılır? Bilinmesi Gerekenler

Ticari hayatımızda sıkça kullanılan çek, yeni girişimcilerin de ödeme ve tahsilatlarını düzenlemek için yararlanabileceği bir evraktır. Çekler ticarette yaygın olarak kullanılan ödeme yöntemlerinden biridir. Çek nedir sorusuna verilebilecek en sade cevap, vadeli bir ödeme aracı olduğudur. Çekten nasıl doğru şekilde faydalanacağınızı biliyor musunuz?

Çek Nedir?

Nakit akışı, firmalar açısından önem arz etmektedir. Gerçekleştirilen bir ticari işlem sonrasında ödemenin nakit yapılması halinde, işletmenin nakit akışında sıkıntı yaşanacağının öngörülmesi halinde, firmalar vadeli ödeme yoluna başvurmaktadır. Herkesin alışık olduğu açık hesap yöntemi, herhangi bir güvencesinin olmaması nedeni ile artık tercih edilmemektedir. Söz konusu ticari işleme konu olan ödemenin daha ileriki bir tarihte yapılmasını taahhüt altına alan ödeme araçlarından biri olan çekler, iş dünyasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu açıklama çek nedir sorusuna da bir cevap teşkil eder.

Verilen çeklerin karşılıksız çıkması yani çek üzerinde yazılı olan miktarda ödemenin bankaya yapılmaması durumlarıyla karşı karşıya kalınmaması için günümüzde çeklerde bazı güvenlik tedbirleri uygulanmaktadır. Karşılıksız çekler hem çeki veren kişinin banka nezdinde itibarının düşmesine hem de çeki alan kişinin ödeme alamamasından dolayı mağduriyet yaşamasına neden olduğundan, bu konuda birtakım yasal düzenlemeler de yapılmaktadır. Ek olarak çek sahteciliğinin önüne geçilmesi açısından da yasal yollardan birtakım standartlar belirlenmekte ve yaptırımlar uygulanmaktadır.

Çek Nasıl Kullanılır?

Çek nedir sorusunun cevabını verdikten sonra çeklerin nasıl kullanılacağı konusu üzerinde durmak gerekir. Bilerek veya bilmeyerek çeklerin yanlış kullanılması, istenmeyen bazı durumların yaşanmasına sebep olabilir. Çek nasıl kullanılmalı sorusuna cevap verebilmek için, bir çekin üzerinde bulunan boşlukların ne anlama geldiğinin bilinmesi gerekmektedir. Genel olarak çeklerin en üst kısımlarında “keşide tarihi ve miktarı” kısmı bulunmaktadır. Tarih kısmına çek ödemesinin yapılacağı tarih yazılmalıdır. Miktar kısmına da çek ile yapılacak ödemenin rakamsal ifadesi yazılmalıdır. Çekin orta kısmında bulunan ve “bu çek karşılığında” diye başlayan boşluk kısmına alıcının adı yer almalıdır. Eğer ödeme tüzel kişiye yani şirkete yapılacaksa, bu kısma şirket adı da yazılabilmektedir. Çek hamiline olarak kesilecekse, bu durumun banka tarafından çek karnesinin basılması esnasında belirtilmesi gereklidir. Üzerinde hamiline ibaresi bulunmayan bir çekin, hamiline olarak kesilmesi son yapılan yasal düzenlemeler ile suç kapsamına alınmıştır.

Çek nedir?
Çek Nasıl Kullanılır?

Alıcı unvanının yazılmasından sonra “yalnızca” ile başlayan boşluğa da daha önce rakamsal olarak ifade edilen miktarın yazı ile yazılması gereklidir. Yazı ile çekin tutarı yazılırken harflerin arasında boşluk bırakılmamalı ve hem başta hem de sonda hashtag işareti olarak bilinen “#” işareti kullanılmalıdır. Çekin en alt kısmında bulunan imza kısmına da çeki kesen kişinin imza atması gereklidir. Eğer çek bir tüzel kişi tarafından kesiliyorsa, şirkete ait kaşenin basılması ve kaşe üzerine de imza atılması önem arz etmektedir.

Çek Yazarken Bilinmesi Gerekenler

Bankalar, ödemelerinde ve kredi notunda herhangi bir sorun olmayan tüzel kişilere kolaylıkla çek verebilmektedir. Ancak bankalardan çek karnesi alabilmek için bir miktar paranın bloke edilmesi de talep edilebilmektedir. Yeni iş yerleri ya da girişimciler çek alabilmek için paralarını bloke ettiklerinde nakit sıkıntısıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Bundan dolayı yeni işletmelere çek karnesi almak yerine, müşterilerinden aldıkları çekler ile kendi ödemelerini yapmaları tavsiye edilir. Çek yazarken, ödeme gününe iyi karar verilmeli ve belirlenen günde ödemenin yapılmasına özen gösterilmelidir. Bu banka nezdinde güven kaybetmemek açısından önem arz eden bir husustur. Ayrıca çek kullanmadan önce bu konudaki mevzuatı okumak, bilinçli çek kullanımı için atılması gereken bir adımdır.

ODISPRO İle Çek Senet Takibi Yapabildiğinizi Biliyor Muydunuz?

ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 419 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.