e-Faturaya Geçiş Yapmanın Yolları Nedir? Başvuru Adımları
e-Faturaya geçiş yapmanın birkaç yolu vardır. Bunlar; GİB portal, GİB ile Entegrasyon ve Özel Entegratör üzerinden geçiştir. e-Faturaya başvuru yapacak kişilerin Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvurarak mali mühür temin etmeleri gerekir. Şahıs firması iseniz e-imza ile de başvuru yapmanız mümkündür.
e-Faturaya Geçiş Yapmanın Yolları
Doğrudan Entegrasyon: İşletmeler kendi bilgi işlem alt yapılarını Gelir İdaresi Daire Başkanlığı’nın teknik kılavuzlarla belirttiği altyapı ve kalite sertifikasyonları çerçevesinde hazırlayabilirler. GİB’ e entegre çalışan kendi alt yapıları ile süreçlerini yürütebilirler.
GİB Portal: Gelir İdaresi Başkanlığının servis ettiği GİB Portalı üzerinden faturalarınızın girişini kendiniz yaparak uygulamayı kullanabilirsiniz.
Özel Entegratörlük: Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özel entegratörlük izni alan ODISPRO üzerinden e-Fatura uygulamasına hızlıca geçiş yaparak kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.
Hangi Belgelere İhtiyaç Duyulur?
- E-Fatura uygulaması başvuru formu ve taahhütnamesi,
- Elektronik mali mühür sertifika sahibi taahhütnamesi,
- Şirket kuruluş sözleşmesinin yer aldığı ticaret sicil gazetesinin noter onaylı nüshası,
- Başvuru formuna şirket adına imza atan kişinin yetkili olduğunu gösterir şirket imza sirkülerinin noter tasdikli örneği,
- Uygulamaya uyum sağlamak isteyenler için BİS raporu, özel entegratör ile çalışacak kurumlar için bunun başvuruda yazılı olarak beyan edilmesi.
- Bu işlemler çevrim içi olarak da yapılabilmekte, ancak sonradan başvuruya konu evrakların ıslak imzalı nüshalarının GİB’ e gönderilmesi gerekmektedir.
e-Faturaya Başvuru Adımları Nelerdir?
- e-Faturaya geçmek için Kamu Sertifikasyonu Merkezinden Mali Müdür başvurusu yapmanız gerekmektedir. Mali Mühür; e-Fatura ve e-Arşiv başvurusu aşamasında firmanızı sisteme tanımlamak amacıyla TUBİTAK tarafından verilir ve USB cihazı görünümüne sahiptir. Mali Mühür, elektronik kaşe yerine geçer.
Eğer tüzel firma iseniz ve elektronik fatura kullanıcısı olmak istiyorsanız mali mühür başvurusu yapmanız gerekir.
- Mali Mühür başvurusu yapmak için buraya tıklayınız.
- Mali Mühür başvurusunda Sertifika Tipi Akıllı Kart ve Kart Okuyucusu seçilmelidir.
- Mali Mühür başvurusunda girilen güvenlik sözcüğü unutulmamalıdır.
Şahıs firmasıysanız e-imza veya mali mühür ile geçiş işlemi yapabilirsiniz.
- E-imza’yı PTT KEP’ den veya diğer sağlayıcılardan alabilirsiniz.
- Maili mührünüz geldikten sonra PIN kodunuzu almanız gerekmektedir. PIN kodunun nasıl alınacağıyla ilgili bilgi almak için buraya tıklayınız.
Mali mühür elinize ulaştıktan sonra GİB başvurusu sonrası tamamlayarak e-faturaya geçmiş olursunuz. e-Faturaya geçiş yaptıktan sonra e-faturayı GİB Portal aracılığı, Firmanızın GİB ile Entegrasyonu ya da Özel Entegratör şirketler aracılığıyla kullanabilirsiniz.
e-Faturaya Geçiş Maliyeti Nedir?
ODISPRO ile e-faturaya geçişte herhangi bir başvuru, kurulum veya entegrasyon ücreti yoktur. Yalnıza, e-fatura kullanıcısı olabilmek için gerekli olan mali mührü temin etmeniz gerekmektedir (Şahıs firmaları mali mühür yerine e-imza ile de başvuru yapabilir).
e-Fatura Uygulamasına Özel Entegratörle Nasıl Dahil Olabilirim?
GİB’ e e-fatura başvurunuzu yapıp, mali mührünüzü aldıktan sonra ODISPRO destek hattını arayabilir ya da satis@odispro.com adresine e-posta gönderebilirsiniz. ODISPRO Ön Muhasebe Program Paketlerinden herhangi birini tercih ettiğinizde e-Faturaya başvuru aşamasından e-Fatura kullanımına kadar olan tüm süreçte ve sonrasında alanında deneyimli danışmanlarımız eşliğinde hızlı ve kolayca e-Fatura geçiş yapabilirsiniz.
e-Fatura Uygulamasından Nasıl Yararlanabilirim?
Az sayıda fatura düzenleyen mükellefler için e-Fatura Uygulamasına ait temel fonksiyonların internet üzerinden kullanımını sağlamak amacı ile oluşturulan ve “www.efatura.gov.tr” internet adresinde hizmete sunulan e-Fatura Portalı aracılığıyla gerçekleştirilebilirler. Yüksek sayıda fatura düzenleyen çeşitli faturalama ihtiyaçları bulunan gelişmiş bilgi işlem sistemlerine sahip mükellefler bilgi işlem sistemlerinin e-Fatura Uygulamasına entegre edilmesi yoluyla e-Fatura uygulamasından yararlanabilirler faturalama ihtiyaçları farklılık gösteren veya çok sayıda fatura düzenleyen mükellefler, kendilerine ait bilgi işlem alt yapısının yetersiz olması halinde ya da bilgi işlem sistemi işletmek istememeleri halinde teknik yeterliliğe sahip bir özel entegratörün bilgi işlem sistemi vasıtasıyla elektronik fatura alıp gönderebilme imkanı sağlanmıştır. Birçok kurumsal şirketin tercihi özel entegratör olmaktadır.