e-İrsaliye Nedir? Nasıl Kullanılır? Avantajları Nelerdir?

e-Dönüşüm yöntemlerinin en tercih edilen uygulamalarından biri e-İrsaliye uygulamasıdır. Ticari faaliyette bulunan şirketler için elektronik ortamda düzenlenen ve müşteriye ulaştırılan irsaliye, hem zaman hem de maliyet açısından oldukça avantajlıdır. Diğer tüm e-Dönüşüm uygulamaları gibi e-İrsaliye uygulamasına başvurmak için de birtakım yöntemler ve şartlar mevcuttur. e-İrsaliye’nin ne olduğu, e-irsaliye kullanmanın avantajları nelerdir ve başvuru yöntemleri ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağız.

e-İrsaliye Nedir?

e-İrsaliye, bir malın taşınması ve sevki sürecinde kullanılması gereken irsaliye belgesinin elektronik ortamda hazırlanmış halidir. Kısaca kâğıt üzerinde hazırlanan irsaliyenin elektronik ortamda düzenlenmiş halidir. Kâğıt irsaliye ile e-İrsaliye’nin hukuki açıdan bir farkı yoktur. Aynı standartlara sahiptir. Kâğıt irsaliyeden farklı olarak malı taşıyan aracın plaka bilgileri ve şoförün kimlik bilgilerini içerir.

e-İrsaliye Avantajları Nelerdir?

Hız: e-İrsaliyeye geçiş yapmak kağıt irsaliyeye kıyasla işlerinize hız ve pratiklik katar.

Maliyet: İrsaliye basım, arşivleme ve kargolama giderlerini azaltarak maliyet tasarrufu sağlar.

Zaman: İş süreçlerini hızlandırarak çalışma verimliliğini artırır.

Hızlı Mutabakat: e-İrsaliye kullanımı bilginin çok kısa sürede iletilmesi ile şirketlerin iade, kabul veya red gibi süreçlerinde hızlı bir şekilde mutabakat imkanı sağlar.

Arşivleme: Dijital arşivleme özelliği sayesinde tüm irsaliyelere saniyeler içinde ulaşma imkanı sağlar.

Risksiz: Kargolama, arşivleme süreçlerinde kaybolma ihtimalini ortadan kaldırır.

Çevre Dostu: Ekonomik katkı sunmanın yanı sıra kağıt israfının da önüne geçerek doğaya katkı sağlar.

Entegre Sistemi: Şirketler e-İrsaliye süreçlerini, e-İrsaliye uygulamasını muhasebe sistemlerine entegre ederek süreçleri tek noktadan yönetme imkânına sahip olurlar.

e-İrsaliye Uygulamasını Kimler Kullanmalıdır?

GİB tarafından yayımlanan 509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında zorunluluk halleri genişletildi. Bu tebliğe göre 01.07.2020 tarihi ile geçilmesi zorunlu durumlar:

GİB, inceleme veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını, faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın e-İrsaliye uygulamasına geçmeye zorunlu tutar. Uygulamaya geçiş yaparken Başkanlık tarafından yazılı bildirim yapılır ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay müddet verilir.

e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya takip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 01.07.2020 tarihi itibarıyla e-İrsaliye uygulamasına geçmesi zorunlu hale gelmiştir.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’na kaydı bulunan işletmelerin, şeker ve benzeri ürünlerin imalini gerçekleştiren mükelleflerin, maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi mükelleflerinin, demir-çelik imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükelleflerin, gübre takip sistemine kaydı olan kullanıcıların, sebze-meyve tüccarlarının e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri zorunlu hale gelmiştir.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

e-İrsaliye Uygulamasına Nasıl Başvurulur?

Mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasının kullanabilmeleri için öncesinde e-Fatura sisteminde kaydının bulunması gerekmektedir.

e-Fatura sisteminde kaydı bulunan kullanıcılar, üç farklı yöntemden birini tercih ederek e-İrsaliye uygulamasına başvurabilirler. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

1- GİB portal

Mükellefler https://portal.efatura.gov.tr/efatura/egiris.jsp adresinden portala giriş yapar. Araçlar/Kullanıcı Bilgileri alanından Kullanıcı Bilgileri kısmındaki “e-irsaliye kullanmak istiyorum” butonuna tıklayarak kullanmaya başlayabilir.

2- Entegrasyon

e-Fatura’yı entegrasyon yöntemi ile kullanan mükellefler e-İrsaliye’ye dahil olmak için Başkanlık’a hitaben bir dilekçe ve test tanım formu ile başvuru yapılabilir. Belgeler Başkanlık’a ulaştıktan sonra www.efatura.gov.tr adresinde yer alan test planına uygun olarak e-irsaliye testlerini başarı ile tamamlayanlara e-irsaliye kullanma izni verilecektir.

3- Özel Entegratör

e-Fatura’yı özel entegrasyon ile kullanan mükellefler, Başkanlıktan e-İrsaliye özel entegratörlük izni alan özel entegratörlerden birisi ile anlaşmak suretiyle kullanabilirler. Kullanıcıların hesapları özel entegratörler tarafından elektronik ortamda tanımlanacak Başkanlıktan e-irsaliye özel entegrasyon izni alan kurumlar www.efatura.gov.tr adresinde yayınlanacaktır.

e-İrsaliye Kimlere Düzenlenebilir?

e-İrsaliye kesme işlemi, taraflar arasında elektronik ortamda sisteme kayıtlı kullanıcılar arasında gerçekleşebilir. e-İrsaliye gönderebilmek için gönderici ve alıcının e-İrsaliye kullanıcısı olması gerekmektedir. Taraflardan biri e-İrsaliye kullanmıyor ise işlem, e-Arşiv fatura veya sevk irsaliyesi gönderimi şeklinde gerçekleştirilmelidir.

e-İrsaliyede Yol Denetimi Nasıl Olur?

Denetim memurları, mevcut cihazları ile irsaliyede bulunması zorunlu olan karekodu okutarak e-İrsaliye ile ilgili gerekli bilgilere ulaşabilir ve denetimi gerçekleştirebilirler. Bu şekilde, e-İrsaliye uygulaması yol denetimi için de oldukça pratik çözümler sunar.

e-İrsaliyede Bulunması Zorunlu Bilgiler Nelerdir?

  • E-irsaliyenin düzenlenme tarihi ve belge numarası; e-irsaliyeyi düzenleyenin adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası.
  • Müşterinin adı, ticaret ünvanı, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, iş yeri adresi ve iş yeri adresinden farklı olması hâlinde teslimat adresi.
  • Taşınan malın cinsi, miktarı, fiili sevk tarihi ile saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı.
  • Tercihe bağlı olarak araç dorse şasi numarası, plaka ve şoför bilgisi.
  • E-irsaliyelerde 3 haneli birim kodu ve 13 haneli sıra numarasından oluşan belge numarası kullanılmaktadır.
ODISPRO Ön Muhasebe ve Süreç Yönetim Yazılımını kullanmaya hemen başlayabilir, online çalışmanın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Hem de aylık sadece 419 TL'den başlayan fiyatlarla ilk yatırım maliyeti olmadan kullanabilirsiniz.