e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) Nedir?
ODISPRO Yazılım’ın yeniliğe açık olan işletmeler için oluşturduğu internet erişimi olan her yerden, ister ofisten ister evinizden, kolayca fatura/serbest meslek makbuzu kesilen ve gelir gider takibi gerçekleştirilen ODISPRO’ ya eklediğimiz e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) özelliği ile serbest meslek erbapları her yerden kolayca ve hızlı şekilde e-SMM düzenleyerek müşterilerine gönderebileceklerdir.
ODISPRO ile e-Serbest Meslek Makbuzuna (e-SMM) Geçişin Avantajları
- İnternet erişimi olan her yerden bilgisayarınızdan e-SMM oluşturabilir, müşterilerinizle anında paylaşabilir ve gelir gider takibini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
- ODISPRO ile e-SMM’ ye geçiş desteği ücretsiz olmakla birlikte sorunsuz ve hızlı bir şekilde danışmanlık alarak e-SMM’ ye geçiş yapabilirsiniz.
- e-SMM uygulaması tüm hesaplamaları otomatikleştirir ve hata yapma riskinizi ortadan kaldırır.
- Ücretsiz e-SMM entegrasyonu ile birlikte size verilen 250 kontör hediye ile serbest meslek makbuzu kesmeye hızlıca başlarsınız. Oluşturmak istediğiniz e-SMM için ayrıca kontör almanıza gerek kalmaz.
- e-SMM belgeleriniz 10 yıl boyunca saklanır.
- Veri kaybının önüne geçer.
- e-SMM çevre dostudur.
- e-SMM baskı, arşivleme, depolama gibi maliyetleri ortadan kaldırmaktadır.
- Belgelerinizi 10 yıl boyunca saklamanızı sağlar.
- Veri kaybının önüne geçer.
- Hatalı işlem yapma riskini en aza indirir.
- Sürecinizi hızlandırır ve kolaylaştırır.
- Baskı, arşivleme, depolama gibi maliyetleri ortadan kaldırmaktadır.
- Çevre dostudur.
e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) Nedir?
- e-SMM, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt serbest meslek makbuzu ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
- e-SMM: Elektronik belge biçiminde oluşturulmuş serbest meslek makbuzunu ifade eder.
- e-SMM Uygulaması: GİB tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlanmasını kapsayan uygulamayı ifade eder.
e-Serbest Meslek Makbuzu Geçiş Zorunluluğu Var Mıdır?
SMM belgesi düzenlemek zorunda olan mükelleflere (Noterler hariç olmak üzere mali müşavir, avukat, doktor, mühendis ve sanatçılar) 01.01.2018 tarihi itibarıyla e-SMM uygulamasına dahil olma imkanı sunulmuştur.
19.10.2019 tarihinde yayınlanan tebliğ kapsamında e-Serbest Meslek Makbuzunun zorunluluk tarihi 01.06.2020 olarak belirlenmiş oldu.
- e-SMM’ ye geçiş zorunluluğunun detaylarına bakacak olursak; 01.02.2020 tarihi itibarıyla, faaliyetine devam eden tüm serbest meslek erbapları için e-Serbest Meslek Makbuzuna geçiş zorunluluğu 01.06.2020 tarihi olarak açıklanmıştır.
- 01.02.2020 sonrası hizmet verecek olan serbest meslek erbapları faaliyete başladıkları ayı izleyen 3. ayın sonunda e-SMM’ ye zorunlu geçiş yapmaları gerekecektir.
- e-SMM’ ye geçecek olanlar e-SMM’ ye geçtikten sonra 3 aylık sürede matbu serbest meslek makbuzu kesebiliyorlardı. Ancak bu 3 aylık süre, son yayımlanan tebliğ ile birlikte zorunlu geçiş tarihi olan 01.06.2020 tarihine kadar uzatıldı. Yani E-Serbest Meslek Makbuzuna geçiş yapanlar 01.06.2020 tarihine kadar matbu serbest meslek makbuzu kesebilecekler.
e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasına Nasıl Geçiş Yapabilirim?
Üç farklı yöntemler e-SMM uygulamasından faydalanabilirsiniz.
Özel Entegrasyon Yöntemi
- Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından Özel Entegratörlük izni alan bilgi işlem sistemlerinin aracılılığıyla e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasından faydalanabilirsiniz. Özel Entegratör yetkisine sahip ODISPRO üzerinden e-SMM Uygulamasına kolayca ve hızlıca geçebilirsiniz.
GİB Portal Yöntemi
- Gelir İdaresi Başkanlığı‘nın (GİB) portal üzerinden makbuzlarınızı kendiniz işleyerek e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasını kullanabilirsiniz.
Doğrudan Entegrasyon Yöntemi
- E-SMM uygulamasından kendi bilgi işlem alt yapınızı Gelir İdaresi Başkanlığı‘nın (GİB) sistemine doğrudan entegre ederek de yararlanabilirsiniz.